Λιπώματα

Ευρέως διαδεδομένα, τα λιπώματα υπολογίζεται ότι εμφανίζονται σε 1 άτομο στα 1000, κυρίως από τη δεκαετία των 40 έως των 60. Έχουν ιδιαίτερη «προτίμηση» στις γυναίκες, ενώ το μέγεθός τους συνήθως δεν ξεπερνά τα 1 με 3 εκ. Ωστόσο, αρκετά συχνά αναπτύσσονται λιπώματα που φτάνουν έως και τα 10εκ. ή και περισσότερο. Ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς εφαρμόζει τη θεραπεία με Laser για τα λιπώματα, η οποία είναι ανώδυνη, σύντομη (διαρκεί 5-15 λεπτά), γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο και παρέχει πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Επίσης έχει λογικό κόστος και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Λίπωμα: Τι είναι

Πρόκειται για καλοήθεις όγκους που αναπτύσσονται στον υποδόριο ιστό, στον ιστό δηλαδή που βρίσκεται κάτω από το δέρμα, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, όπου υπάρχει λίπος. Μπορεί όμως, να εμφανιστούν και στο εσωτερικό λίπος του σώματος, στο λίπος δηλαδή που περιβάλλει εσωτερικά όργανα. Τα λιπώματα αποτελούνται από λιποκύτταρα και καθώς μεγαλώνουν γίνονται εμφανή ως ένα εξόγκωμα, μαλακό, στρογγυλό και ευκίνητο. Τα λιπώματα δεν εξελίσσονται σε καρκινώματα και η αιτία που τα προκαλεί δεν είναι διασαφηνισμένη επιστημονικά. Εικάζεται ότι σχηματίζονται ως αποτέλεσμα του ταχύτατου πολλαπλασιασμού των λιποκυττάρων.

Λίπωμα: Συμπτώματα

Τα περισσότερα λιπώματα δε γίνονται αντιληπτά και δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, εκτός ίσως από μία αισθητική ενόχληση, κυρίως εάν βρίσκονται σε εμφανές σημείο, όπως στο πρόσωπο. Είναι μαλακά στην αφή και στην ψηλάφηση και μετακινούνται εύκολα με την κίνηση ή την πίεση. Δεν προκαλούν πόνο εκτός από μία σπάνια μορφή, το αγγειολίπωμα (λίπωμα το οποίο περιέχει πολλά αγγεία), το οποίο μπορεί και να προκαλέσει πόνο σε ορισμένους ανθρώπους. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να υπάρχουν είναι τα μουδιάσματα, το αίσθημα βάρους, η δυσκολία σε κάποιες κινήσεις και η πίεση κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Διάγνωση του Λιπώματος

Ο γιατρός μπορεί πολύ εύκολα να διαγνώσει το λίπωμα από την τυπική εικόνα που παρουσιάζει: το πρήξιμο τοπικά, τη μαλακή υφή, την υποχώρηση στην πίεση με τα δάχτυλα και την κίνηση κάτω από το δέρμα. Ο γιατρός είναι και ο μόνος υπεύθυνος για να διαχωρίσει εάν ο «όγκος» που ψηλαφεί είναι μαλακός ή σκληρός και ακανόνιστος, ώστε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πρόκειται για λιποσάρκωμα, ένα σπάνιο είδος κακοήθειας.

Λίπωμα: Θεραπεία

Τα λιπώματα θα πρέπει να αφαιρούνται εάν ενοχλούν αισθητικά ή προκαλούν συμπτώματα (πόνο, αίσθημα βάρους, μουδιάσματα, δυσκολία στις κινήσεις, πίεση κατά τη διάρκεια του ύπνου). Η αφαίρεσή τους θα πρέπει να γίνεται πριν αυτά μεγαλώσουν αρκετά, διότι η αφαίρεση των ευμεγέθων λιπωμάτων . Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η μεγάλη τομή και το ανάλογο σημάδι (ουλή). Επίσης θα πρέπει να γίνει αφαίρεση του λιπώματος όταν υπάρχει πιθανότητα κακοήθειας.

Η αφαίρεση των λιπωμάτων, όταν αυτά είναι ακόμη μικρά σε μέγεθος, γίνεται με τοπική αναισθησία, ενώ εάν πρόκειται για μεγάλο σε μέγεθος λίπωμα, προτιμάται η γενική αναισθησία. Ο γενικός χειρουργός, κάνοντας μία τομή στο δέρμα, τόσο μικρή όσο και το λίπωμα, το αποκολλάει από τους γύρω ιστούς και το αφαιρεί. Τα λιπώματα, μετά την αφαίρεσή τους, συνήθως δεν επανεμφανίζονται. Μπορεί να υποτροπιάσουν μόνο εάν παρουσιάζουν προσεκβολές. Τα τελευταία χρόνια η χρήση του χειρουργικού Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2 Laser) έχει μεταβάλλει την αφαίρεση των λιπωμάτων σε πολύ απλή και εύκολη διαδικασία.

Πλεονεκτήματα της χρήσης του Laser στην αφαίρεση των λιπωμάτων

Ανώδυνη (δεν έχει πόνο).

Αναίμακτη (δεν έχει αιμορραγία).

Απλή και Σύντομη (διαρκεί 5-15 λεπτά).

Ασφαλής.

Είναι ιδανική τεχνική για υποτροπές του λιπώματος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία.

Συνήθως δε χρειάζεται λήψη αναλγητικών (παυσίπονα).

Οδηγεί στην ταχεία επούλωση του τραύματος προσφέροντας άμεσο αποτέλεμσα.

Απαιτεί μηδενικό χρόνο νοσηλείας, μηδενικό κόστος αποθεραπείας.

Ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο την επόμενη ημέρα.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες την ίδια ημέρα.

Προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα καθώς αποφεύγονται οι μεγάλες τομές και οι δύσμορφες ουλές.

Σχεδόν εκμηδενίζει τις πιθανότητες υποτροπής.