ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΙΣ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

     
     
    Dr Ioannis Dontas

    Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς

    Γενικός Χειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός

    Ο Χειρουργός Δρ. Ιωάννης Δοντάς έχει αναπτύξει και εφαρμόζει το θεραπευτικό πρωτόκολλο STOP ULCERS για την αντιμετώπιση των κατακλίσεων. Το πρωτόκολλο αυτό συνδυάζει την σωστή διατροφική υποστήριξη του ασθενούς με εξειδικευμένες θεραπευτικές τεχνικές που εφαρμόζονται στις προηγμένες χώρες του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται ο ρυθμός επούλωσης των κατακλίσεων και να μειώνεται ο χρόνος θεραπείας των ασθενών.

    Ενημερωθείτε για το Πρωτόκολλο STOP ULCERS εδώ.

    Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα 2106717579 – 6986030811.

     

    Οι κατακλίσεις «προδίδουν» την ποιότητα της νοσηλευτικής φροντίδας των ασθενών. Οι επιπτώσεις τους είναι εξίσου σημαντικές τόσο για τον ασθενή όσο και για το ίδιο το σύστημα υγείας μίας χώρας, αφού παρατείνουν το χρόνο νοσηλείας του ασθενή, επιβαρύνουν το κόστος νοσηλείας, καθυστερούν την ανάρρωση ή και την αναχαιτίζουν, με αποτέλεσμα ακόμη και την κατάληξη του ασθενούς. Η πρόληψη και η θεραπεία των κατακλίσεων κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές για την ποιότητα της νοσοκομειακής φροντίδας μιας χώρας.

    Κατακλίσεις: Τι είναι

    Πρόκειται για μία εντοπισμένη βλάβη σε δερματική περιοχή του σώματος σε ασθενείς που τοποθετούνται στην ίδια θέση για μακρύ χρονικό διάστημα, εξαιτίας της παρατεταμένης ισχαιμίας των ιστών από πίεση. Εμφανίζονται στις περιοχές που δέχονται πίεση ή τριβή, όπως στην ιεροκοκκυγική χώρα, στους γλουτούς, στην ωμοπλάτη, κάτω από το στήθος στις γυναίκες, στα γεννητικά όργανα στους άνδρες, στις φτέρνες, στους αγκώνες, στα πλευρά, στα γόνατα, στα αυτιά, στα δάκτυλα, οπουδήποτε το δέρμα του σώματος δέχεται πίεση, τριβή ή εμφανίζει υγρασία για μακρύ χρονικό διάστημα.

    Κατακλίσεις: Τι τις προκαλεί

    Οι παράγοντες που ευνοούν τη δημιουργία κατακλίσεων είναι εξωγενείς και ενδογενείς.

    • Στους εξωγενείς αναφέρονται: Η πίεση στα μέρη του σώματος που προεξέχουν, λόγω της ύπαρξης ενός οστού πολύ κοντά στο δέρμα, η διατμητική δύναμη (η πίεση που ασκείται όταν το σώμα κυλάει ή γλιστράει ενώ παραμένει ξαπλωμένο), η τριβή και η υγρασία από τον ιδρώτα, τα ούρα ή τα κόπρανα.
    • Στους ενδογενείς παράγοντες περιλαμβάνονται: Η ακινησία, η κακή διατροφή με επακόλουθη διαταραχή της πρόσληψης απαραίτητων χημικών στοιχείων που χρειάζεται ο οργανισμός για να επιτελέσει την επούλωση των τραυμάτων του και να διατηρήσει ένα καλό επίπεδο κυτταρικής λειτουργίας (αμινοξέα, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία), η αυξημένη θερμοκρασία του ιστού καθώς το σώμα παραμένει στην ίδια θέση, η ελαττωμένη αρτηριακή πίεση, η διανοητική κατάσταση του ασθενούς που επηρεάζει την κινητικότητά του, η προχωρημένη ηλικία, η οποία επίσης επηρεάζει τόσο την κινητικότητα όσο και την υφή του δέρματος (ξηρό) και η υποκείμενη νόσος που υποχρεώνει τον ασθενή σε ακινησία.

    Πρόληψη των κατακλίσεων

    Η σοφή ρύση του Ιπποκράτη «κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν» έχει απόλυτη εφαρμογή στην περίπτωση των κατακλίσεων. Ένα έλκος κατάκλισης εάν δημιουργηθεί, είναι πολύ δύσκολο να επουλωθεί (συνήθως χρειάζεται αρκετούς μήνες). Είναι λοιπόν εξαιρετικής σημασίας η πρόληψη του σχηματισμού των κατακλίσεων. Η ικανότητα των ανθρώπων που φροντίζουν ασθενείς σε ακινησία είναι αυτή που θα καθορίσει το εάν και σε τι βαθμό θα εξελιχθεί μία κατάκλιση. Η αποφυγή της πίεσης, της τριβής και της υγρασίας στις περιοχές του σώματος και οι συνεχείς μετακινήσεις του ασθενούς ώστε να αποφεύγεται η ακινησία αποτελούν κλειδί για την επιτυχή αντιμετώπιση ή πρόληψη των αιτιών που τις προκαλούν. Επιπλέον, πρέπει να δίνεται έμφαση στη διατροφή, που πρέπει να είναι πλήρης σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες.

    Βαθμοί κατακλίσεων

    Οι κατακλίσεις εκτιμώνται σε στάδια ώστε να χαραχθεί και η ανάλογη θεραπεία.

    • 1ου βαθμού: Ερυθρότητα, αποχρωματισμός του δέρματος, θερμότητα, ελαφρύ οίδημα και επιδερμική σκλήρυνση.
    • 2ου βαθμού: Απώλεια μέρους του πάχους του δέρματος και επιφανειακό έλκος, που μοιάζει με γδάρσιμο ή φλύκταινα.
    • 3ου βαθμού: Απώλεια μεγάλου μέρους του δέρματος και νέκρωση ή καταστροφή των υποκείμενων ιστών.
    • 4ου βαθμού: Καταστροφή του δέρματος σε βάθος, νέκρωση των ιστών, καταστροφή των μυών και των οστών, σχηματισμός σπηλαίου.

    Κατακλίσεις: Θεραπεία

    Η θεραπεία κάθε κατάκλισης εξαρτάται από το βαθμό της. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, οι καλύτερες θεραπευτικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν τα επιθέματα, το χειρουργικό καθαρισμό των νεκρωμένων ιστών και τη σωστή διατροφή.

    Το πρωτόκολλο STOP ULCERS που εφαρμόζει ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς μειώνει το χρόνο θεραπείας των ασθενών. Αυτό οφείλεται στην καταπολέμηση των μικροβιακών λοιμώξεων και στον πολλαπλασιασμό της επουλωτικής ικανότητας του οργανισμού τόσο σε τοπικό, όσο και σε συτηματικό επίπεδο και επιτυγχάνεται μέσω διαφόρων μηχανισμών (αύξηση αιμάτωσης και οξυγόνωσης στο σημείο του έλκους, ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου από τους ινοβλάστες, βελτίωση της θρέψης του ασθενούς έτσι ώστε να παρέχονται τα κατάλληλα θρεπτικά υλικά για την ταχεία επούλωση, συχνές αλλαγές θέσης, σωστός καθαρισμός του έλκους κ.α.).

    Ενημερωθείτε για το Πρωτόκολλο STOP ULCERS εδώ.

     

    Επιθέματα κατακλίσεων
    Η επιλογή του κατάλληλου επιθέματος γίνεται με βάση τη σταδιοποίηση της κατάκλισης. Τα επιθέματα θα πρέπει να διατηρούν υγρό το περιβάλλον του τραύματος (του έλκους) ώστε να διεγείρεται η επούλωση με τη δημιουργία του κοκκιώδους και του επιδερμικού ιστού. Οι θεραπείες που αφυδατώνουν το έλκος, όπως οι στεγνές γάζες ή η έκθεση της κατάκλισης στον αέρα, δυσχεραίνουν την επούλωση των ελκών και δεν ευνοούν τη θεραπεία.

    Τα επιθέματα που χρησιμοποιούνται διαχωρίζονται σε επιθέματα φιλμ (διαφανείς μεμβράνες με πολυουρεθάνη για κατακλίσεις 1ου και 2ου βαθμού), τα αφρώδη επιθέματα (μεμβράνες με πολυουρεθάνη για κατακλίσεις 1ου και 2ου βαθμού που συνοδεύονται από εξίδρωμα μετρίου βαθμού, τα υδροκολλοειδή επιθέματα (για κατακλίσεις 1ου, 2ου και 3ου βαθμού με εξίδρωμα μετρίου ή μεγάλου βαθμού, τα αλγηνικά επιθέματα που σχηματίζουν ένα προστατευτικό ζελέ (για κατακλίσεις 2ου, 3ου και 4ου βαθμού), και τα υδροϊνώδη επιθέματα (για μεγάλες κατακλίσεις). Επιπλέον αυτών των επιθεμάτων υπάρχουν επιθέματα που ελέγχουν την οσμή της κατάκλισης και στερεώνονται στα κανονικά επιθέματα και η υδροενεργή γέλη, ένα ζελέ που προάγει την απόπτωση των νεκρωμένων ιστών.

    Χειρουργικός καθαρισμός
    Σε ένα μεγάλο αριθμό κατακλίσεων όλων των βαθμών σχηματίζεται νεκρωτικός ιστός, ο οποίος δυσχεραίνει την επούλωση και αποτελεί εστία λοίμωξης. Στην περίπτωση αυτή συστήνεται χειρουργικός καθαρισμός των νεκρωμένων ιστών. Μέσω του χειρουργικού καθαρισμού επιτυγχάνονται δύο κυρίως στόχοι:

    • Απομακρύνεται κάθε εστία μικροβιακής λοίμωξης από το έλκος καθώς ο νεκρωτικός ιστός ευνοεί την ανάπτυξη των μικροβίων.
    • Απελευθερώνεται ο χώρος του έλκους γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους υποκείμενους ζώντες ιστούς να οξυγονόνωνται ευχερέστερα.

    Ο χειρουργικός καθαρισμός ενός έλκους κατάκλισης μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ιατρείο ή και στην οικία του ασθενούς με ειδικό φορητό εξοπλισμό Laser. Το αποτέλεσμα είναι ο πλήρης καθαρισμός (αφαίρεση) των νεκρωμένων ιστών του έλκους που επιταχύνει το μηχανισμό της επούλωσης.

    Διατροφή
    Στα πλαίσια της διατροφικής αντιμετώπισης των κατακλίσεων συστήνεται η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών, υδατανθράκων, θερμίδων, βιταμίνης A, B, C και K, ανόργανων στοιχείων, όπως σεληνίου, ψευδαργύρου, χαλκού, σιδήρου και μαγνησίου και η αποφυγή φαρμάκων που δυσχεραίνουν το έργο της επούλωσης.

    Θεραπεία με πλάσμα ηλεκτρομαγνητικής ροής
    Η πρωτοποριακή αυτή θεραπεία των ελκών κατάκλισης χρησιμοποιεί νιτρικό οξείδιο σε αέρια μορφή. Ένα ειδικό μηχάνημα παράγει πλάσμα με διέλευση του αέρα μέσα από ηλεκτρόδια όπου αναπτύσσεται θερμοκρασία 4000οC. Το πλάσμα περιέχει μεγάλη ποσότητα νιτρικού οξειδίου το οποίο στη συνέχεια ψύχεται με ένα σύστημα ψύξης με υγρό άζωτο. Ένα σύστημα φερριτών δημιουργεί ένα ισχυρό σύστημα ηλεκτρομαγνητικής ροής, το οποίο προκαλεί μεγάλη συγκέντρωση των μορίων νιτρικού οξειδίου στο επιθυμητό σημείο. Το νιτρικό οξείδιο απορροφάται από τους ιστούς και πολλαπλασιάζει την ταχύτητα επούλωσης του οργανισμού. Η συγκεκριμένη θεραπεία ανήκει στο Πρωτόκολλο STOP ULCERS.

    Ανασυνδυασμένο Ανθρώπινο Κολλαγόνο
    Η τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA ήρθε και στην Ελλάδα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία στη θεραπεία των χρόνιων ελκών από κατάκλιση καθώς το κολλαγόνο ενεργοποιεί το μηχανισμό της επούλωσης του οργανισμού. Η συγκεκριμένη θεραπεία ανήκει στο Πρωτόκολλο STOP ULCERS.

    Σουκραλφάτη
    Η σουκραλφάτη ασκεί κυτταροπροστατευτική δράση και επιταχύνει την επούλωση των χρόνιων ελκών κατάκλισης όταν τοποθετείται με τη σωστή δοσολογία πάνω στο έλκος. Οι μηχανισμοί δράσης της είναι πολλαπλοί και επεξηγούνται αναλυτικά στο Πρωτόκολλο STOP ULCERS.

    Έγχυση Ινοβλαστών
    Η έγχυση ινοβλαστών έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία σε ασθενείς με σοβαρά έλκη κατάκλισης και σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές του Πρωτοκόλλου STOP ULCERS παρουσιάζει πολύ καλό ποσοστό επιτυχίας. Αποτελείται από 3 φάσεις:

    • Λήψη ιστοτεμαχιδίου
    • Καλλιέργεια ινοβλαστών
    • Έγχυση ινοβλαστών

    Φωτοδυναμική Θεραπεία
    Μία πολύ σημαντική καινοτομία στη θεραπεία αλλά και στην πρόληψη των ελκών κατάκλισης αποτελεί και η φωτοδυναμική θεραπεία. Πρόκειται για μία μη επεμβατική θεραπευτική πράξη που επιταχύνει την αναδόμηση των ιστών και βοηθάει στο να διατηρηθεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο κυτταρικής λειτουργίας προστατεύοντας τα επικίνδυνα σημεία του σώματος από το σχηματισμό κατάκλισης.

    Ενημερωθείτε για το Πρωτόκολλο STOP ULCERS εδώ.

    Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα 2106717579 – 6986030811.